Loading...
 
Home  |  Press Office  |  Announcements

Press Office

Announcements

Ανακοίνωση Υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με δημοσιεύματα για αύξηση του ύψους ανελαστικών δαπανών εκ μέρους της Κυβέρνησης

Αναφορικά με σημερινά δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο που βασίζονται σε δηλώσεις εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, το Υπουργείο Οικονομικών, για σκοπούς ακριβούς και αντικειμενικής ενημέρωσης της κοινής γνώμης, επιθυμεί να επισημάνει τα ακόλουθα:

  1. Η αύξηση των ανελαστικών δαπανών στις οποίες γίνεται αναφορά σχετίζεται με το πρόσφατο αίτημα της Κυβέρνησης προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων για εξαίρεση κενών θέσεων Πρώτου Διορισμού από την απαγόρευση πλήρωσης θέσεων, πρακτική που ακολουθείται κάθε χρόνο από όλες τις Κυβερνήσεις τα χρόνια ισχύος του Νόμου στον οποίο προβλέπεται η εν λόγω απαγόρευση. 
  2. Πρόκειται για μόνιμες οργανικές θέσεις του εγκεκριμένου Προϋπολογισμού, οι οποίες είναι κενές ή πρόκειται να κενωθούν λόγω αφυπηρετήσεων εντός του τρέχοντος έτους, οι οποίες έχουν προϋπολογιστεί και ληφθεί υπόψη κατά τον δημοσιονομικό σχεδιασμό και, κατ’ επέκταση, δεν οδηγούν σε αύξηση των δημόσιων δαπανών.  Οι εν λόγω θέσεις κρίνονται απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και την υλοποίηση κυβερνητικών πολιτικών/αποφάσεων και για αυτόν ακριβώς τον λόγο έχει προωθηθεί η εξαίρεσή τους από την εν λόγω απαγόρευση, στο πλαίσιο της σχετικής νομοθεσίας. 
  3. Στα ίδια επίπεδα είχε κυμανθεί και ο αριθμός των θέσεων που εξαιρέθηκε από την απαγόρευση πλήρωσης τα έτη 2021 και 2022, στο πλαίσιο της υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής για κάλυψη των μόνιμων αναγκών με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και όχι εκτάκτων ή μέσω αγοράς υπηρεσιών. Η εν λόγω πολιτική εισήχθηκε και εφαρμόστηκε και κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης.

Related Articles