Loading...
 
Home  |  Press Office  |  Announcements

Press Office

Announcements

Ρυθμός ανάπτυξης ΑΕΠ για το 4ο τρίμηνο του 2021

Ρυθμός ανάπτυξης ΑΕΠ για το 4ο τρίμηνο του 2021

Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κατά το 4o τρίμηνο του 2021 είναι θετικός και υπολογίζεται στο 6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Συγκριτικά με άλλα κράτη μέλη η εκτίμηση αυτή του ρυθμού ανάπτυξης της Κύπρου είναι σημαντικά καλύτερη από το μέσο όρο της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο συνεχιζόμενος ψηλός ρυθμός ανάπτυξης κατά το 4ο τρίμηνο του 2021, επιβεβαιώνει την ανθεκτικότητα και τη δυναμικότητα που επέδειξε η κυπριακή οικονομία, ενισχύοντας τις προσδοκίες για συνέχιση των θετικών επιδόσεων και περεταίρω ανάπτυξη το 2022.

Για το 2021 συνολικά ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται στο 5,7% το οποίο είναι κοντά στην αρχική πρόβλεψη του Υπουργείου Οικονομικών. Με αυτόν τον ρυθμό ανάπτυξης, καταδεικνύεται ότι η κυπριακή οικονομία είναι μία από τις σχετικά λίγες οικονομίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει ανακτήσει τις απώλειες της υγειονομικής κρίσης του 2020.

Το βελτιωμένο οικονομικό περιβάλλον και ανάκτηση της εμπιστοσύνης υποστηρίζονται και από τη βελτιωμένη απόδοση της αγοράς εργασίας όπου το ποσοστό ανεργίας για το 4ο τρίμηνο του 2021 εκτιμάται κοντά στο 6% και με τον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων να παρουσιάζει σταθερά πτωτική πορεία προϊδεάζοντας ότι το 2022 τα επίπεδα ανεργίας θα είναι χαμηλότερα από τα προ της κρίσης επίπεδα.

Η καλή απόδοση της οικονομίας και η συνετή δημοσιονομική πολιτική οδήγησαν επιπλέον και στη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών, με αποτέλεσμα το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2021 να είναι σημαντικά μικρότερο από ότι αρχικά αναμενόταν, παρουσιάζοντας σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με έλλειμμα 5,7% τον προηγούμενο χρόνο.

Επισημαίνεται ότι, το δημόσιο χρέος το 2021 περιορίστηκε στα €24,3 δις από €24,9 δις το 2020. Ως ποσοστό του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος παρουσίασε σημαντική μείωση 10,6 ποσοστιαίων μονάδων, από 115,3% τέλος Δεκεμβρίου 2020 σε 104,7% του ΑΕΠ του 2021.

Στόχος του κράτους είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και η οποία θα επιτευχθεί μόνο με συνετή δημοσιονομική πολιτική, με κύριο μοχλό τις επενδύσεις και την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων μέσω της προσήλωσης στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

15 Φεβρουαρίου 2022

Related Articles