Loading...
 
Home  |  Press Office  |  Announcements

Press Office

Announcements

Χειμερινές Προβλέψεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Χειμερινές προβλέψεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής 

Οι χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ανακοινώθηκαν σήμερα, επιβεβαιώνουν τη θετική πορεία της κυπριακής οικονομίας και τις ευοίωνες προοπτικές της. Το πραγματικό ΑΕΠ της Κύπρου το 2021 ανέκαμψε δυναμικά, ενώ εκτιμάται  ότι η απώλεια της υγειονομικής κρίσης του 2020 θα ανακτηθεί πλήρως, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη στο οικονομικό περιβάλλον και ενισχύοντας τη θέση του Κράτους να υποστηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της προσήλωσης στη συνετή δημοσιονομική πολιτική, με ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις και την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,3% κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2021 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η ανάπτυξη προήλθε κυρίως από την εγχώρια ζήτηση, υποστηριζόμενη από την δημοσιονομική τόνωση, καθώς και από τις εξαγωγές υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού. Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2021, τα έσοδα από τον τουρισμό συνέχισαν να ανακτούν το χαμένο έδαφος και έφτασαν το 53% της αντίστοιχης περιόδου του 2019. Συνολικά για το 2021, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται στο 5,3%.  

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι κίνδυνοι στην ανάπτυξη παραμένουν ισορροπημένοι. Παρά την πρόσφατη αύξηση των λοιμώξεων και τη διάβρωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών λόγω του υψηλού πληθωρισμού η ανάπτυξη της οικονομίας αναμένεται να επιταχυνθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2022, υποστηριζόμενη από το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού για τον ενήλικο πληθυσμό και τον αναμενόμενο μετριασμό των περιορισμών που σχετίζονται με την  νόσο του COVID. Επιπλέον, οι προοπτικές για την τουριστική περίοδο είναι θετικές, με βάση τα δεδομένα των προγραμματισμένων διεθνών πτήσεων. Το 2022, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 4,1%, κυρίως λόγω της εγχώριας ζήτησης, και συγκεκριμένα των επενδύσεων που θα ενισχυθούν από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και στη μικρή θετική συνεισφορά από τις καθαρές εξαγωγές. Το 2023, η ανάπτυξη προβλέπεται να είναι στο 3,5%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει επίσης ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας αποτελούν τον κύριο παράγοντα αύξησης του πληθωρισμού για το 2021 ο οποίος διαμορφώθηκε στο 2,3%. Οι προβλέψεις δείχνουν ενίσχυση του πληθωρισμού για το 2022 στο 2,6%, ο οποίος παραμένει σημαντικά χαμηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (3,9%), ενώ αναμένεται αποκλιμάκωση μέσα στο 2023 με την πρόβλεψη να ανέρχεται στο 1,2%.

Η εκτίμηση για το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ της Κύπρου το 2021 είναι ίσος με το μέσο όρο της Ευρωζώνης και της ΕΕ, ενώ προβλέπεται ελαφρά καλύτερος το 2022 στο 4,1% σε σύγκριση με 4,0% για Ευρωζώνη και ΕΕ) και σημαντικά υψηλότερος το 2023 στο 3,5% (σε σύγκριση με 2,7% στην Ευρωζώνη και 2,8% στην ΕΕ).

  

10 Φεβρουαρίου 2022

Related Articles