Loading...
 
Home  |  Press Office  |  Announcements

Press Office

Announcements

Ανακοίνωση Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την κυπριακή οικονομία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (E.E) δημοσιοποίησε στις 25 Μαρτίου 2024 την Εμπεριστατωμένη Επισκόπησή της (In Depth Review) για την κυπριακή οικονομία. Οι Εμπεριστατωμένες Επισκοπήσεις (IDRs) ετοιμάζονται ετήσια στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για το συντονισμό της οικονομικής πολιτικής και στοχεύουν στον εντοπισμό και την αξιολόγηση της σοβαρότητας των μακροοικονομικών ανισορροπιών-κινδύνων των κρατών μελών.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ε. Ε, η παρατηρούμενη οικονομική ανάπτυξη και η μείωση του πληθωρισμού θέτει την κυπριακή οικονομία σε υγιή βάση, ενώ την ίδια στιγμή η διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών συνεχίζεται. 

Συγκεκριμένα, για την Κύπρο το 2024, οι μακροοικονομικές ανισορροπίες εντοπίζονται στους τομείς του δημόσιου, ιδιωτικού και εξωτερικού χρέους. Η καθαρή διεθνής επενδυτική θέση παραμένει αρνητική, ωστόσο έχει βελτιωθεί και προσεγγίζει βιώσιμα επίπεδα. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το 2023 αναμένεται να διευρυνθεί, κυρίως λόγω της σημαντικής αύξησης στις τιμές των ενεργειακών προϊόντων, ωστόσο η ομαλοποίηση των τιμών στα προϊόντα ενέργειας και η ανάκαμψη της εξωτερικής ζήτησης θα συμβάλουν στην βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Τόσο το δημόσιο όσο και το ιδιωτικό χρέος μειώθηκαν σημαντικά και προβλέπεται να συνεχίσουν να ακολουθούν πτωτική πορεία τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα συνέχισε να μειώνεται, ενώ το ενδεχόμενο νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι απομακρυσμένο. Στο μέλλον, οι ευπάθειες της χώρας προβλέπεται να συνεχίσουν να διορθώνονται, με την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης. 

H Εμπεριστατωμένη Επισκόπηση αναλύει, επίσης, τους εμπορικούς δεσμούς που έχει η Κύπρος και τονίζει ότι η εξάρτηση της Κύπρου από ευρωπαϊκές οικονομίες και κυρίως από οικονομίες τρίτων χωρών, καθιστούν την κυπριακή οικονομία ευάλωτη στις γεωπολιτικές εξελίξεις και δημιουργούν αναταράξεις στις εμπορικές της σχέσεις. 

Η Εμπεριστατωμένη Επισκόπηση βασίζεται στις χειμερινές προβλέψεις της Ε.Ε, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό συνάδουν με τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, η Ε.Ε εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2023 θα ανέλθει στο 2,4% και θα αυξηθεί κοντά στο 3% το 2024 και το 2025, ενώ, επίσης, προβλέπεται μείωση του πληθωρισμού και της ανεργίας. Η δημοσιονομική θέση της Κύπρου αναμένεται να παραμείνει πλεονασματική και το χρέος να συνεχίσει την πτωτική του πορεία. 

Το Υπουργείο Οικονομικών καλωσορίζει τα αποτελέσματα της Εμπεριστατωμένης Επισκόπησης, τα οποία καταδεικνύουν την ορθή οικονομική πολική της Κυβέρνησης και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών την κυπριακής οικονομίας. 

Μέλημα της Κυβέρνησης παραμένει η εφαρμογή πολιτικών που να διασφαλίζουν την περαιτέρω διόρθωση των ανισορροπιών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Ταυτόχρονα, όπως σωστά σημειώνεται στην Εμπεριστατωμένη Επισκόπηση, το Κυπριακό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας περιλαμβάνει μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλουν στην περαιτέρω μείωση των μακροοικονομικών ευπαθειών που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία και στην διεύρυνση της παραγωγικής της βάσης, διασφαλίζοντας την μακροοικονομική σταθερότητα και βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.

Related Articles